Warning: Cannot use a scalar value as an array in /home/lesaffre/pechiva.lesaffre.bg/wp-includes/class.wp-scripts.php on line 426

Ароматен фугас с маслини

Публикувано 23.11.2015. от petya tsankova

Описание

Необходими продукти: За тестото: 500 гр брашно още 1-2 с.л. 1 п.суха мая (7гр) 1 с.л.захар 1 с.л.сол 250-300 мл хладка вода За ароматната добавка : 4-5 с.л.зехтин 1/2-1 ч.л. чубрица,сушена 1/2 - 1 ч.л.риган,сушен 1/2 -1ч.л.мащерка,сушена 1/2 -1 ч.л.розмарин,сушен 2 стръка пресен босилек 2 стръка пресен копър 100 гр черни маслини 100 гр зелени маслини с пълнеж чушка За намазване: 1 жълтък 1 с.л. олио Начин на приготвяне: Първо приготвяме ароматната добавка като в купичка сложим зехтина ,сухите и пресни нарязани подправки , изчистените и нарязани на парчета маслини.Объркваме добре ,покриваме с фолио и оставяме да се мариноват. Маята се разтваря в хладката вода с 1 с.л. захар и 3 с.л. брашно и се оставя на топло да шупне (да се активира). В купа се слагат всички продукти за тестото, изсипва се активираната мая и с миксер ( с бъркалките за тесто) или на ръка се замесва меко ,еластично тесто.Ако работя с миксера меся около 6-7 минути .При необходимост прибавям още малко вода (тестото не става на топка) или брашно (лепне по бъркалките). Готовото тесто се прехвърля върху набрашнен плот като леко се премесва и едновременно на порции се слага ароматната добавка -маслините заедно със зехтина. Тестото се поставя в намаслена купа ,покрива се с фолио и се оставя на топло да втаса ,до удвояване на обема му. Втасалото тесто се разделя на 3 равни части.От всяка се оформя елипсовидна питка и се раздърпва така ,че да получи форма на лист .С остър нож се правят характерните за фугаса разрези и с пръсти се разтварят добре.Оформянето на фугасите е добре да стане направо в тавата ,в която ще се пекат.Аз използвам тавата на фурната,предварително застлана с хартия за печене. Готовите фугаси се покриват с кърпа и се оставят 25-30 минути да втасат.Намазват се с разбития с олиото жълтък или само с ароматен зехтин. Пекат се в предварително загрята на 180*С фурна за около 20-25 минути,до приятен златист загар. Изпечените фугаси се оставят върху решетка да се охладят. Ароматни и вкусни са както топли ,така и студени! Дали ще ги хапвате с домати ,сирене и люта чушка ,с шарена сол и бучка краве масло изборът е ваш smile emoticon от мен : Да ви е сладко ! * От тази доза аз направих 2 фугаса и три хлебчета. * Билките са въпрос на личен вкус ! Сложете тези ,които на вас ви допадат в желаната комбинация и количество.

Cродни


Fatal error: Uncaught Error: [] operator not supported for strings in /home/lesaffre/pechiva.lesaffre.bg/wp-content/themes/peciva/section/related-slider.php:9 Stack trace: #0 /home/lesaffre/pechiva.lesaffre.bg/wp-content/themes/peciva/single-letsplay.php(66): include() #1 /home/lesaffre/pechiva.lesaffre.bg/wp-includes/template-loader.php(74): include('/home/lesaffre/...') #2 /home/lesaffre/pechiva.lesaffre.bg/wp-blog-header.php(19): require_once('/home/lesaffre/...') #3 /home/lesaffre/pechiva.lesaffre.bg/index.php(17): require('/home/lesaffre/...') #4 {main} thrown in /home/lesaffre/pechiva.lesaffre.bg/wp-content/themes/peciva/section/related-slider.php on line 9